Connect with us

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δίαιτα Άτκινς: Η δίαιτα που στοχεύει στην καύση του σωματικού λίπους

Published

on

Διαφήμιση

Δίαιτα Άτκινς: Η δίαιτα που στοχεύει στην καύση του σωματικού λίπους

 • Ο στόχος της δίαιτας Άτκινς είναι η απώλεια βάρους αποφεύγοντας τους υδατάνθρακες και ελέγχοντας τα επίπεδα ινσουλίνης. Όσοι την ακολουθούν, μπορούν να καταναλώνουν όσο λίπος και πρωτεΐνες θέλουν.
 • Ο Αμερικανός καρδιολόγος δρ. Ρόμπερτ Άτκινς ανακάλυψε τη δίαιτα Άτκινς στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Με την πάροδο του χρόνου εξελίχτηκε και πλέον συστήνεται σε όσους την εφαρμόζουν να τρώνε περισσότερα λαχανικά υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες και να ασκούνται περισσότερο.
 • Τι περιλαμβάνει η δίαιτα Άτκινς;
  Ο δρ. Άτκινς ήταν καρδιολόγος και σχεδίασε μια δίαιτα με στόχο τη σημαντική μείωση της πρόσληψης υδατανθράκων.
 • Η δίαιτα διαθέτει 4 βασικές αρχές
  Σύμφωνα με αυτές, όποιος την ακολουθήσει:
 • – θα χάσει βάρος
 • – θα διατηρήσει την απώλεια βάρους
 • – θα βελτιώσει την υγεία του
 • – θα θέσει τις βάσεις για την πρόληψη ασθενειών
 • Σύμφωνα με τον δρα Άτκινς, ο βασικός λόγος που παίρνουμε βάρος είναι η κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων και ιδιαίτερα ζάχαρη, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη και αλεύρι.
 • Δίαιτα Άτκινς: Η δίαιτα που στοχεύει στην καύση του σωματικού λίπους
 • Με ποιο τρόπο λειτουργεί η δίαιτα Άτκινς: Η δίαιτα που στοχεύει στην καύση του σωματικού λίπους;
  Όταν κάποιος ακολουθεί τη δίαιτα Άτκινς, ο μεταβολισμός του σώματός του αλλάζει από την καύση της γλυκόζης ή της ζάχαρης στην καύση του αποθηκευμένου σωματικού λίπους. Η αλλαγή αυτή ονομάζεται κέτωση. Όταν τα επίπεδα γλυκόζης είναι χαμηλά, τα επίπεδα ινσουλίνης είναι επίσης χαμηλά. Σε αυτό το σημείο, εμφανίζεται η κέτωση. Με άλλα λόγια, όταν τα επίπεδα γλυκόζης είναι χαμηλά, το σώμα χρησιμοποιεί τα δικά του αποθέματα λίπους ως πηγή ενέργειας.
 • Πριν από το φαγητό τα επίπεδα γλυκόζης στο σώμα είναι χαμηλά με αποτέλεσμα και τα επίπεδα ινσουλίνης να είναι επίσης χαμηλά. Μετά το φαγητό, τα επίπεδα γλυκόζης αυξάνονται. Αυτό προκαλεί την αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης. Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι μια κλίμακα που κατατάσσει τους υδατάνθρακες σε κλίμακα από το 0 έως το 100, με βάση την ταχύτητα και την ποσότητα που αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου μετά το φαγητό.
 • Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως το λευκό ψωμί και τα γλυκά, περιέχουν υψηλά επίπεδα γλυκόζης. Αυτές ονομάζονται τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Οι υδατάνθρακες εισέρχονται γρήγορα στο αίμα και προκαλούν γρήγορη αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης. Άλλοι τύποι υδατανθράκων, όπως η βρώμη, δεν επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τόσο γρήγορα ή σε τόσο σημαντικό βαθμό. Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο και μειώνουν τον γλυκαιμικό δείκτη.
 • Οι καθαροί υδατάνθρακες είναι οι συνολικοί υδατάνθρακες εκτός από τις ίνες και τις αλκοόλες σακχάρων. Οι αλκοόλες σακχάρων έχουν ελάχιστη επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Σύμφωνα με τον δρα Άτκινς, οι καλύτεροι υδατάνθρακες είναι εκείνοι με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο. Για να αντισταθμίσετε την έλλειψη τροφών πλούσιων σε βιταμίνες, συστήνεται να χρησιμοποιείτε συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων.
 • Καύση του λίπους στο σώμα
  Αν δεν υπάρχει γλυκόζη στο σώμα, τότε εμφανίζεται η κέτωση. Κατά τη διάρκεια της κέτωσης, το σώμα μεταφέρει ένα μέρος από τα αποθέματα του λίπους στα λιπώδη κύτταρα στο αίμα προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια. Η συγκεκριμένη δίαιτα λειτουργεί με βάση τους χαμηλούς υδατάνθρακες. Αυτό αναγκάζει το σώμα να κάψει περισσότερες θερμίδες σε σύγκριση με άλλες δίαιτες, γιατί ενισχύει την κέτωση.

Ο δρ Άτκινς ισχυριζόταν ότι η πρόσληψη κορεσμένου λίπους θα πρέπει να διατηρείται στο 20% του συνόλου των θερμίδων που καταναλώνονται.

Δίαιτα Άτκινς: Η δίαιτα που στοχεύει στην καύση του σωματικού λίπους

 • Σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 ή μεταβολικό σύνδρομο, η δίαιτα αυτή μειώνει και μερικές φορές εξαλείφει την ανάγκη λήψης φαρμάκων. Ωστόσο, οι διαβητολόγοι προειδοποιούν ότι αν και η παρακολούθηση της πρόσληψης υδατανθράκων και γλυκόζης είναι ιδιαίτερα σημαντική στην αντιμετώπιση του διαβήτη, η δίαιτα Άτκινς σίγουρα δεν αποτελεί μια απλή λύση για τον διαβήτη.
 • Δίαιτα Άτκινς: Οι 4 φάσεις της
 • Φάση 1η: Επαγωγή
 • Η κατανάλωση θερμίδων από υδατάνθρακες περιορίζεται σε λιγότερο από 20 γραμμάρια καθημερινά. Οι υδατάνθρακες προέρχονται κυρίως από σαλάτες και λαχανικά, τα οποία έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε άμυλο. Σε αυτό το στάδιο πρέπει να τρώτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και πρωτεΐνες και λαχανικά χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, όπως πχ τα φυλλώδη.
 • Φάση 2: Εξισορρόπηση
 • Τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και σε φυτικές ίνες προστίθενται ως επιπλέον πηγές υδατανθράκων. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι ξηροί καρποί, τα λαχανικά χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και μικρές ποσότητες φρούτων.
 • Αυτά προστίθενται σταδιακά:
 • -Κατά την πρώτη εβδομάδα της φάσης 2, προστίθενται 25 γραμμάρια
 • -Κατά τη δεύτερη εβδομάδα και κάθε επόμενη εβδομάδα μέχρι να σταματήσετε να χάνετε βάρος, προστίθενται 30 γραμμάρια
 • Όταν σταματήσετε να χάνετε βάρος, μειώστε την ημερήσια πρόσληψη υδατανθράκων κατά 5 γραμμάρια μέχρι να αρχίσετε σιγά-σιγά να χάνετε βάρος ξανά.
 • Φάση 3: Προσαρμογή ή προ-συντήρηση
  Αυξάνετε την πρόσληψη υδατανθράκων κατά 10 γραμμάρια την εβδομάδα μέχρι να αρχίσετε να χάνετε βάρος πολύ αργά.

Φάση 4: Μόνιμη συντήρηση
Αρχίζετε να προσθέτετε ένα ευρύτερο φάσμα πηγών υδατανθράκων, παρακολουθώντας προσεκτικά το βάρος σας για να διασφαλίσετε ότι δεν θα αυξηθεί.

Το πρόγραμμα των 40 γραμμαρίων
Αυτή η εκδοχή της δίαιτας ξεκινά με την πρόσληψη 40 γραμμαρίων καθαρών υδατανθράκων ημερησίως, αντί για 20 γραμμάρια. Η αίσθηση της καλής γενικής κατάστασης της υγείας πρέπει να συνεχιστεί. Αν το βάρος σας αρχίσει να αυξάνεται, θα πρέπει να διακόψετε την πρόσληψη των καινούριων υδατανθράκων.

Ποιες τροφές να τρώτε και ποιες να αποφεύγετε
Τροφές που πρέπει να τρώτε
– αβοκάντο, διότι περιέχουν υγιεινά λιπαρά

– κρέας, όπως βοδινό, χοιρινό και μπέικον

– λιπαρά ψάρια και θαλασσινά

– αυγά

– λαχανικά χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, όπως το λάχανο Κέιλ, το μπρόκολο και τα σπαράγγια

– γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά

– ξηρούς καρπούς και σπόρους

– υγιεινά λιπαρά, όπως εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, έλαιο καρύδας και έλαιο αβοκάντο

Κατάλληλα ροφήματα είναι το νερό, ο καφές και το πράσινο τσάι.

Το μενού μίας ημέρας θα μπορούσε να περιλαμβάνει:

– Πρωινό: Ομελέτα με τυρί και λαχανικά χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες

– Μεσημεριανό: Σαλάτα με κοτόπουλο και ξηρούς καρπούς

– Βραδινό: Κεφτεδάκια με λαχανικά

Τα σνακ μπορεί να περιλαμβάνουν τα περισσεύματα, ένα βραστό αυγό, γιαούρτι ή ξηρούς καρπούς.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε
– ζάχαρη, όπως αναψυκτικά, κέικ και γλυκά

– δημητριακά, όπως το σιτάρι, η όλυρα και το ρύζι

– τροφές “διαίτης” και “χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά”, διότι μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη

– όσπρια, όπως φακές, φασόλια και ρεβίθια

Κατά τη διάρκεια της επαγωγής, θα πρέπει να αποφεύγετε τα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, όπως είναι οι μπανάνες, τα μήλα και τα σταφύλια καθώς και τα λαχανικά υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, όπως τα καρότα.
Φάση 1η – Εισαγωγή.

Αυτή είναι η πιο αυστηρή φάση από τη δίαιτα άτκινς και κρατάει δυο εβδομάδες. Πρέπει να αποφύγεις όλα τα παρακάτω:

Φρούτα
Ψωμί
Δημητριακά
Αμυλώδη λαχανικά (πατάτες, καλαμπόκι, καρότο)
Γαλακτοκομικά (εκτός από το τυρί και το βούτυρο)
Αλκοόλ
Μπορείς να τρως μόνο 20 γραμμάρια Καθαρών Υδατανθράκων τη μέρα. Αυτό είναι πολύ λιγότερο από τα 300 γραμμάρια υδατανθράκων ημερησίως που προτείνει το FDA, ο Αμερικάνικος ΕΟΦ.

Ουσιαστικά μπορείς να τρως μόνο:

Άπαχο κρέας και πουλερικά
Τυριά κι αλλαντικά χαμηλών λιπαρών
Αυγά
Λαχανικά
Από υγρά σε όλα τα στάδια από τη δίαιτα atkins, μπορείς να πίνεις μόνο ό,τι δεν έχει ζάχαρη όπως άφθονο νερό, ανθρακούχο ή μη, καφέ, τσάι κι αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη ή με γλυκαντικά.

Ο στόχος της 1ης φάσης είναι να επιταχύνει το μεταβολισμό της λιποδιάλυσης του σώματός σου. Και επειδή χάνεις το περισσότερο βάρος σε αυτή τη φάση (μεχρι κι 7 κιλά μέσα σε δυο εβδομάδες), έχει σχεδιαστεί έτσι για να σε παρακινήσει να παραμείνεις πιστή στη δίαιτα atkins.

Δίαιτα Άτκινς: Ενδεικτικό Διαιτολόγιο
Φάση 1
Πρωινό: Αυγά βραστά ή τηγανιτά ή ομελέτα

Μεσημεριανό: Σαλάτα με κοτόπουλο

Βραδινό: Βοδινό κρέας με λαχανικά

Σνακ: Μπάρες πρωτεΐνης ή καπνιστή γαλοπούλα

Φάση 2
Καταναλώνετε ό,τι και στη φάση 1 αλλά προσθέτετε υδατάνθρακες όπως μούρα, ωμούς ξηρούς καρπούς, γιαούρτι. Μπορείτε να καταναλώνετε μέχρι 40 γρ υδατανθράκων την ημέρα.

Φάση 3
Συνεχίζετε όπως και στη φάση 2 αλλά προσθέτετε περισσότερους υδατάνθρακες όπως φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης κ.λ.π. Μπορείτε να καταναλώνετε μέχρι 70 γρ την ημέρα αντικαθιστώντας τα σνακς της φάσης 1

Φάση 4
Εδώ είναι το δύσκολο σημείο. Η 4η φάση της δίαιτας Άτκινς διαρκεί για πάντα. Απαιτί τη χαμηλή κατανάλωση υδατανθράκων (75 γρ περίπου την ημέρα) και πολλές πρωτεΐνες όπως στις προηγούμενες φάσεις.

Πόσο αποτελεσματική είναι η δίαιτα Άτκινς;
Η δίαιτα αυτή έχει στόχο να βοηθήσει στην πρόληψη προβλημάτων υγείας, όπως το μεταβολικό σύνδρομο, ο διαβήτης, η υπέρταση και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Ωστόσο, αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την απώλεια βάρους με πολλές άλλες δίαιτες. Όποιος συνεχίσει τη δίαιτα Άτκινς πιθανότατα θα χάσει βάρος, αλλά οι περισσότεροι δεν συνεχίζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι οι περισσότεροι δεν ακολουθούν πλέον τη δίαιτα ύστερα από 2 ως 3 χρόνια.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ διαπίστωσαν ότι τα άτομα που ακολούθησαν τη δίαιτα παρουσίασαν βελτιωμένες τιμές στην αρτηριακή πίεση, τη χοληστερίνη και την απώλεια βάρους σε σύγκριση με όσους ακολουθούσαν άλλες δίαιτες. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί το όφελος της δίαιτας Άτκινς σε σύγκριση με άλλες δίαιτες.

Στις πρώτες φάσεις, έχουν αναφερθεί ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως:
– πονοκέφαλος

– ζαλάδα

– αδυναμία

– κόπωση

– δυσκοιλιότητα

Διαβάστε επίσης για την Κετογενική Δίαιτα

Προσοχή

Επειδή ο περιορισμός των υδατανθράκων αναγκάζει το σώμα να καταναλώνει λίπος αντί για γλυκόζη για να βρει ενέργεια, είναι πιθανό να υπάρξει συσσώρευση κετονών. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ναυτία, πονοκέφαλο, πνευματική κόπωση και δυσάρεστη αναπνοή.

Όσοι χρησιμοποιούν διουρητικά, ινσουλίνη ή λαμβάνουν φάρμακα από το στόμα για τον διαβήτη δεν πρέπει να ακολουθήσουν τη συγκεκριμένη δίαιτα. Επίσης, δεν είναι κατάλληλη για άτομα που πάσχουν από νεφρική νόσο. Οι έγκυες ή οι γυναίκες που θηλάζουν δεν θα πρέπει να εφαρμόζουν αυτή τη δίαιτα.

Οποιοσδήποτε σκέφτεται να κάνει ριζική αλλαγή στη διατροφή του, θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτεί έναν γιατρό.

loading...
Συνέχεια Ανάγνωσης
Advertisement

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Έχετε απελπιστεί με το λίπος στη κοιλιά; Αυτός ο χυμός σας δίνει τη λύση!

Published

on

Διαφήμιση

Το καλοκαίρι είναι πραγματικά μια ανάσα μακριά και όπως είναι λογικό θέλετε να βγείτε στη παραλία με όσο το δυνατόν πιο καλλίγραμμο σώμα…

Και ενώ λοιπόν είναι βασική η γυμναστική, μπορείτε να αποκτήσετε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα εάν φτιάξετε τον παρακάτω χυμό που τονώνει τους κοιλιακούς και καίει το λίπος της κοιλίας.

Είναι εξαιρετικά θρεπτικός, ενεργοποιεί το μεταβολισμό και συμβάλλει στη διάλυση του συσσωρευμένου λίπους. Δοκιμάστε τον τώρα!

Υλικά:

 • 1 κ.γ. τριμμένα φουντούκια: σούπερ αντιοξειδωτικά και πλούσια σε βιταμίνη E
 • ½ ποτήρι χυμό πορτοκάλι: πλούσιος σε βιταμίνη C
 • ½ Μήλο: πλούσιο σε πηκτίνη και φυτικές ίνες
 • ½ Μπανάνα: πλούσια σε κάλιο
 • 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι: αντισηπτικό και μικροβιοκτόνο
 • Λίγη κανέλλα: αντιοξειδωτική με μηδέν θερμίδες

Εκτέλεση:

 • Ρίχνετε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και ανακατεύετε καλά μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί.
 • Απολαύστε το χυμό σας παγωμένο ως πρωινό ή δεκατιανό.

loading...
Συνέχεια Ανάγνωσης

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η δίαιτα των 8 ωρών που συστήνουν ακόμα και οι γιατροί!

Published

on

Διαφήμιση

Τα βιβλία δίαιτας που υπόσχονται να σε κάνουν λεπτή εμφανίζονται σαν μανιτάρια. Ένα από αυτά είναι το βιβλίο “The 8-Hour Diet: Watch the Pounds Disappear Without Watching What You Eat!», δηλαδή “Η δίαιτα των 8 ωρών: βλέπεις τα περιττά κιλά να εξαφανίζονται χωρίς να προσέχεις τη διατροφή σου»

 • Οι συγγραφείς είναι δύο άντρες, οι David Zinczenko και Peter Moore οι οποίοι υποστηρίζουν πως τα ξενύχτια και το γεμάτο 24ωρο ευθύνεται για τα περιττά κιλά αλλά και την αύξηση του διαβήτη στις ημέρες μας.
 • Σύμφωνα με την δίαιτα των 8 ωρών, το σώμα μας, δεν μπορεί να επεξεργαστεί τα τρόφιμα που καταναλώνουμε μετά από κάποιες ώρες και έτσι οι θερμίδες καταλήγουν εκεί που δεν θα έπρεπε, γύρω από την κοιλιά και τους γλουτούς μας.
 • Η εν λόγω δίαιτα υπόσχεται να χάσεις περί τα 3 κιλά σε μια εβδομάδα και 10 κιλά σε έξι εβδομάδες. Το πλάνο είναι απλό: τρως ό,τι θέλεις από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα ή από τις 11 το πρωί ως τις 7 το απόγευμα.
 • Με τον τρόπο αυτό προστατεύεις το πεπτικό σου σύστημα και βοηθάς τις ορμόνες και τα ένζυμα να κινούνται σωστά μέσα στο σώμα σου.
 • Το κλειδί στην δίαιτα τούτη είναι ο καλός ύπνος όσο πιο νωρίς γίνεται. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε ποντίκια που λάμβαναν τον ίδιο αριθμό θερμίδων, μια ομάδα ποντικιών κατανάλωνε τις θερμίδες αυτές ελεύθερα μέσα στην ημέρα ενώ η άλλη ομάδα κατανάλωνε τις θερμίδες που έπρεπε μέσα σε 8 ώρες.
 • Μέσα σε 100 ημέρες μελέτης, ήταν τα ποντίκια που έτρωγαν όλη μέρα, εκείνα που τελικά πήραν βάρος.
 • Ο ένας από τους συγγραφείς, ο Ziczenk που είναι και συντάκτης του περιοδικού Men’s Health εμφανίστηκε στην εκπομπή Today, όπου και πρότεινε την κατανάλωση καφέ ή τσαγιού νωρίς το πρωί και την γυμναστική για 8 λεπτά κατόπιν για να δώσεις στο μεταβολισμό σου το ξεκίνημα που πρέπει. Έπειτα, οφείλεις να καταναλώσεις ένα πρωινό πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία
 • Παρότι στην εν λόγω δίαιτα επιτρέπεται να τρως ό,τι θέλεις μέσα στις 8 επιτρεπόμενες ώρες, οφείλεις να στοχεύεις στην κατανάλωση υγιεινών τροφών. Ουσιαστικά, όσο περισσότερες ώρες μέσα στην ημέρα σπαταλάς για να τρως, τόσο επιτρέπεις στο μεταβολισμό σου να τεμπελιάσει. Δηλαδή, καις περισσότερες θερμίδες, προλαμβάνεις ασθένειες όπως ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα και αδυνατίζεις!
 • Τι προτείνει ο Zinczenko:
  Σνακ: σαλάτα ή 2 κομμάτια πίτσα ή μια σούπα.
 • Δείπνο: το δείπνο λαμβάνει χώρα νωρίς το απόγευμα αλλά μπορείς να καταναλώσεις μια μεγάλη ποσότητα φαγητού όπως παϊδάκια ή λαχανικά.
 • Γλυκό: μετά το τελευταίο γεύμα, μπορείς να απολαύσεις ένα γλυκάκι ή ένα ποτήρι κρασί αφού το σώμα σου έχει αρκετό χρόνο από τις 6 -7 το απόγευμα για να το επεξεργαστεί σωστά.
 • Το βιβλίο καταλήγει: Για χρόνια, μας έλεγαν πως είμαστε ό,τι τρώμε. Πλέον ξέρουμε πως είμαστε ό,τι τρώμε και όποτε τρώμε.

πηγή : athensmagazine.gr

loading...
Συνέχεια Ανάγνωσης

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΤΙ είναι η Δίαιτα 5:2 και ΠΩΣ μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε εύκολα Βάρος

Published

on

Διαφήμιση

Η δίαιτα 5:2 δεν συνδέεται με κανέναν κίνδυνο για την υγεία μας και δεν είναι καν δίαιτα με την κλασσική έννοια.

 • Ένας από τους λόγους που βάζουμε περιορισμούς στο φαγητό είναι η απώλεια βάρους. Το 2014, οι Αμερικανοί ξόδεψαν $46.3 δισεκατομμύρια για να γίνουν πιο αδύνατοι.
 • Υπάρχουν πολλές δίαιτες και μπορούν να μας επηρεάσουν πολύ περισσότερο από το απλά να μας βοηθήσουν να χάσουμε βάρος.
 • Γι’αυτό σκεφτήκαμε να σας παρουσιάσουμε μία δίαιτα που δεν θα σας βοηθήσει μόνο να χάσετε βάρος αλλά και να μειώσετε την πιθανότητα πολλών ασθενειών.
 • Η δίαιτα 5:2 εννοεί την διαλείπουσα νηστεία, αλλά μην νομίζετε πως θα μείνετε χωρίς φαγητό. Η αρχή είναι πως τρώμε κανονικές ποσότητες φαγητού 5 μέρες την εβδομάδα και μειώνουμε σημαντικά τις θερμίδες τις άλλες δύο μέρες, 500 θερμίδες για γυναίκες και 600 για άντρες.
 • Έτσι, το σώμα δεν πιέζεται από την διατροφή και δεν αποθηκεύει τις επιπλέον θερμίδες. Ο μεταβολισμός επιταχύνεται και θα αρχίσετε να χάνετε ομαλά βάρος.
 • Προσοχή όμως να μην τρώτε υπερβολικά τις κανονικές μέρες. Θα πρέπει να ξεχάσετε τα σφολιατοειδή, το γρήγορο φαγητό και προϊόντα που περιέχουν πολύ ζάχαρη. Αλλιώς, δεν θα δείτε αποτέλεσμα.
 • Επίσης, είναι σημαντικό να μην τρώτε λιγότερο. Να τρώτε όσο θέλετε, αρκεί να είναι υγιεινό φαγητό.
 • Τα οφέλη της δίαιτας 5:2
 • Δεν υπάρχει αυστηρό μενού. Διαλέγετε εσείς το τι τρώτε. Το πιο σημαντικό είναι να τρώτε λίγο 2 από τις μέρες της εβδομάδας. Δεν χρειάζεται να πεινάτε συνέχεια και να κόψετε όλες τις τροφές.
 • Με αυτή την διατροφή είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξετε ψυχολογικό στρες λόγω των περιορισμών.
 • Η διαλείπουσα νηστεία έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία. Μειώνει το σάκχαρο στο αίμα, την αρτηριακή πίεση και ρίχνει την χολητερόλη. Επίσης, βοηθάει στην μείωση της πιθανότητας Αλτσχάιμερ, καρκίνου, διαβήτη και καρδιακών ασθενειών.
 • Θα βελτιωθεί ακόμα και η λειτουργία του εγκεφάλου και η συγκέντρωση. Και φυσικά, θα χάσετε και το επιπλέον βάρος.

Πώς να ακολουθήσετε την διατροφή:

 • Εάν σχεδιάσετε το μενού και τα γεύματα από την αρχή, θα έχετε περισσότερη αυτοπεποίθηση και θα είστε πάντα προετοιμασμένοι.
 • Χωρίστε το φαγητό σε 2-3 γεύματα τις μέρες που κάνετε νηστεία. Είναι καλύτερο να επιλέξετε 2 μέρες νηστείας που να μην είναι συνεχόμενες. Θα πρέπει να περνάνε τουλάχιστον 12 ώρες από το τελευταίο γεύμα του βραδιού μέχρι το πρώτο της επόμενης μέρας.
 • Είναι σημαντικό να καταναλώνετε τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων. Το σώμα χρειάζεται μέταλλα, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά. Τα γεύματά σας θα πρέπει να είναι ισορροπημένα.
 • Τις μέρες της νηστείας επιλέξτε κρέατα με λίγα λιπαρά και ψάρια, αυγά, φρούτα με λίγη ζάχαρη, γιαούρτι, σαλάτες, λαχανικά και δημητριακά.
 • Μην ξεχνάτε να πίνετε αρκετό νερό. Μπορείτε επίσης να καταναλώνετε και τσάι από βότανα. Για καλύτερα αποτελέσματα, καλό θα είναι να ξεκινήσετε και ένα πλάνο εκγύμνασης. Είναι σημαντικό βέβαια να μην κουράζεστε πολύ τις μέρες της νηστείας.
 • Εάν ακολουθείτε το πρόγραμμα 5:2 για αρκετές εβδομάδες αλλά δεν χάνετε βάρος, δοκιμάστε το 4:3. Επίσης, μπορείτε να αλλάξετε το πλάνο διατροφής που έχετε. Εάν χάνετε πιο πολύ βάρος από ότι θέλετε, γυρίστε το σε 6:1.
 • Εάν το να καταναλώνετε 500-600 θερμίδες είναι πολύ δύσκολο, μπορείτε να τις αυξήσετε σε 800.
 • Πριν ακολουθήσετε αυτή την διατροφή, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Μπορεί να έχει άσχημα αποτελέσματα σε εφήβους, άτομα με διατροφικές διαταραχές, εγκύους ή γυναίκες που θηλάζουν. Θα πρέπει να προσέχουν και όσοι έχουν χρόνιες παθήσεις ή διαβήτη.

Πηγή: brightside.me, true.gr

loading...
Συνέχεια Ανάγνωσης

Facebook

Advertisement

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ