Connect with us

ΑΛΜΥΡΑ

Φτιάξτε υπέροχα κεράσματα, τόσο αλμυρά όσο και γλυκά.

Published

on

Φτιάξτε υπέροχα κεράσματα, τόσο αλμυρά όσο και γλυκά.

Υλικά Συνταγής

  • 150 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ κοσκινισμένο
  • 150 γραμ. νερό
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 3 κ.σ. βούτυρο (50 γραμ.)
  • 3 αυγά μεγάλα

Εκτέλεση

  1. Για να φτιάξουμε τη ζύμη για σου γλυκά και αλμυρά, βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα το νερό, το αλάτι και το βούτυρο και το αφήνουμε να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρει βράση, το αποσύρουμε από τη φωτιά. Τότε προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να ομογενοποιηθεί.
  2. Το ξαναβάζουμε στη φωτιά (μέτρια) για περίπου 1 λεπτό, πάντα ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να γίνει απαλό και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε τη ζύμη 5′ να κρυώσει. Εάν έχετε μίξερ από εδώ και κάτω θα δουλέψετε τη ζύμη των σου στον κάδο του μίξερ, με το εξάρτημα Κ, σε χαμηλή ταχύτητα. Αλλιώς θα την δουλέψετε στο χέρι. Ρίχνουμε 1 αυγό ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις ώστε να απορροφηθεί από τη ζύμη και να μη φαίνεται. Κατά τον ίδιο τρόπο προσθέτουμε και τα επόμενα αυγά. Κάθε φορά πρέπει να έχει απορροφηθεί από τη ζύμη το προηγούμενο αυγό πριν ρίξουμε το επόμενο.
  3. Ανακατεύουμε το μείγμα με την ξύλινη κουτάλα μέχρι να γυαλίσει (φαίνεται μαλακό και κολλάει ελαφρώς η ζύμη). Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς C. Βουτυρώνουμε τη ρηχή λαμαρίνα του φούρνου ή άλλη λαμαρίνα χωρίς ψηλό χείλος. Κόβουμε τα σου στη λαμαρίνα. Ψήνουμε στον αέρα για 10΄ σε δυνατό φούρνο, να πάρουν γρήγορα όγκο τα σου. Χαμηλώνουμε στους 160 βαθμούς C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 40΄ να στεγνώσουν. Εάν θέλουμε πολύ τραγανά σουδάκια, αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και τα ξαναψήνουμε για λίγα λεπτά να τραγανίσουν.
  4. Για να κόψουμε με κορνέ τα σου στο ταψί, βάζουμε τη ζύμη για σου σε κορνέ μιας χρήσεως και κόβουμε σουδάκια σε μέγεθος μικρού καρυδιού.
  5. Για να κόψουμε με το χέρι τα σου στο ταψί, παίρνουμε 2 κουτάλια και αφήνουμε κουταλιές από το μείγμα στη λαμαρίνα, σε μέγεθος μικρού καρυδιού.
  6. Για να σιγουρευτούμε ότι τα σοδάκια μας είναι ψημένα πρέπει πριν τα βγάλουμε από το φούρνο να κόψουμε ένα στη μέση. Το εσωτερικό πρέπει να είναι κενό και τελείως στεγνό. Αλλιώς συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγα ακόμα λεπτά.
  7. Μυστικά για τέλεια ζύμη Σου
  8. Για να φτιάξεις μία ζύμη Σου (pate a choux), χρειάζεσαι πολύ απλά υλικά: βούτυρο, αλεύρι, ζάχαρη, αλάτι, γάλα ή νερό κι αυγά.
  9. Όμως για να γίνουν τα σουδάκια σου υπέροχα, υπάρχουν κάποια μυστικά που σας έχω εδώ. Ακολούθησέ τα πιστά και όλοι θα νομίζουν ότι είσαι ζαχαροπλάστης.
  10. •Πρόσεξε τις θερμοκρασίες!
  11. Όλα τα υλικά για τα σου πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αν ξέχασες να τα βγάλεις από το ψυγείο, δες εδώ πώς να μαλακώσεις το βούτυρο στο λεπτό και εδώ πώς να φέρεις τα αυγά σου σε θερμοκρασία δωματίου.
  12. •Γάλα ή νερό στην ζύμη για Σου;
  13. Εγώ προσωπικά, προτιμώ το νερό αντί το γάλα, γιατί μου γίνονται πιο φουσκωτά, αφράτα μέσα και ελαφρώς τραγανά εξωτερικά.
  14. •Την ώρα που θα βάλεις στην κατσαρόλα το νερό, το βούτυρο, την ζάχαρη και το αλάτι, καλό είναι να ανακατεύεις με μια ξύλινη κουτάλα και όχι με σύρμα. Γιατί όταν θα πέσει το αλεύρι στα υλικά, γεμίζει με ζύμη μέσα στα κενά του σύρματος και δεν ομογενοποιείται σωστά.
  15. •Καθόλου υγρασία στην ζύμη για σου.
  16. Είναι απαραίτητο, όταν θα ρίξετε το αλεύρι στην ζύμη, να τη στεγνώσετε πολύ καλά μέσα στην κατσαρόλα ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
  17. •Πότε είναι έτοιμη η ζύμη Σου στην κατσαρόλα;
  18. Είναι έτοιμη, όταν έχει φύγει όλη η υγρασία της, όταν τα υλικά μαζεύονται σε μπάλα γύρω από την κουτάλα και όταν καθαρίσει κάθε ίχνος υγρής ζύμης από τα τοιχώματα και τη βάση της κατσαρόλας. Την αφήνετε για 5-6 λεπτά να κρυώσει. Συνεχίστε με τα αυγά στο μίξερ.
  19. •Μεγάλο μυστικό για να γίνουν τα σου φουσκωτά και αφράτα
  20. Αφού ετοιμάσετε την ζύμη Σου στην κατσαρόλα, είναι απαραίτητο αν θέλετε να γίνουν αέρινα τα σου, όταν η ζύμη έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, να τη βάλετε στον κάδο του μίξερ. Με το ειδικό εξάρτημα Κ να χτυπήσετε, όμως με προσοχή και σε χαμηλή ταχύτητα, ώστε να πίνει τα αυγά η ζύμη ένα ένα και να ομογενοποιείται σωστά χωρίς να εγκλωβίζει πολύ αέρα. Η ζύμη στο τέλος θα είναι μαλακή, απαλή και πολύ γυαλιστερή.
  21. •Πόσα αυγά μπαίνουν στην ζύμη σου;
  22. Θα δείτε πολλές φορές οι συνταγές γράφουν 3 εως 4 αυγά. Αυτό πάντα εξαρτάται από το μέγεθος των αυγών.
  23. Αφού βάλουμε τα αυγά, καταλαβαίνουμε ότι η ζύμη για Σου είναι έτοιμη, όταν ανασηκώνουμε λίγη ζύμη με την κουτάλα κι αυτή πέφτει απαλή και μαλακή. Αν η ζύμη για σου σας βγει σφιχτή είναι απαραίτητο να προσθέσετε 1/2 χτυπημένο αυγό επιπλέον.
  24. •Γιατί σκάνε και ανοίγουν τα Σου στο ψήσιμο;
  25. Αυτό γίνεται γιατί δεν προσέξατε το προηγούμενο μυστικό και έχετε χτυπήσει πολύ δυνατά, σε δυνατή ταχύτητα τη ζύμη για σου με τα αυγά. Αφήστε την ζύμη για λίγα λεπτά να σταθεί και να κρυώσει τελείως.
  26. •Η ζύμη για σου δεν πρέπει να μπει στο ψυγείο.
  27. Όπως σας είπα και πριν, η ζύμη για σου αγαπάει τις θερμοκρασίες δωματίου. Με την ζύμη σε σωστή θερμοκρασία (Θερμοκρασία δωματίου) τα Σου θα γίνουν λεία και γυαλιστερά στην επιφάνεια τους μετά το ψήσιμο.
  28. •Θέλεις φουσκωτά σουδάκια; Ψήσε τα σωστά!
  29. Τα σου, θέλουν στην αρχή δυνατή θερμοκρασία, χωρίς να ανοιγοκλείνεις το φούρνο για κανένα λόγο. Γι αυτό τα βάζεις σε καυτό φούρνο καλά προθερμασμένο στον αέρα. Με τη δυνατή θερμοκρασία, διογκώνονται τα αυγά ώστε να δημιουργήσουν στο τέλος μεγάλο κενό στο εσωτερικό τους και να δημιουργηθεί χώρος για την γέμιση. Μετά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς C, ώστε να στεγνώσουν καλά τα σου και να διατηρήσουν την τραγανή και ταυτόχρονα αέρινη υφή τους.
  30. •Πως θα διατηρήσεις τα σου τραγανά για πολύ περισσότερο;
  31. Θα ψήσεις τα σου και θα τα στεγνώσειw όπως αναφέρεται στην συνταγή. Θα τα αφήσεις σε θερμοκρασία δωματίου να κρυώσουν καλά. Μετ;a τα ξανάψήνεις για λίγο για να παραμείνουν τραγανά.
  32. •Πώς θα καταψύξεις τα ψημένα σου
  33. Μπορούμε να ετοιμάσουμε τα σου μέχρι και 3 εβδομάδες νωρίτερα και αφού τα ψήσουμε και κρυώσουν, τα βάζουμε σε σακούλα τροφίμων στην κατάψυξη. Τα ξεπαγώνουμε 1 νύχτα στη συντήρηση του ψυγείου. Την ημέρα που θα τα γαρνίρουμε, τα φρεσκάρουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 C για 4-5 λεπτά να γίνουν τραγανά. Αφήνουμε να κρυώσουν και τα γεμίζουμε με τη γλυκιά ή αλμυρή γέμιση της αρεσκείας μας.

loading...

ΑΛΜΥΡΑ

Κολοκυθοτυρόπιτα …Μια νόστιμη παραδοσιακή Ρουμελιώτικη πιτούλα !!!

Published

on

Κολοκυθοτυρόπιτα με φρέσκα κολοκυθάκια …Μια νόστιμη Ρουμελιώτικη πιτούλα όπως την έκανε η μάνα μου!

ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ

  • 5 μέτρια κολοκυθάκια καθαρισμένα τριμμένα στον τριφτη του κρεμμυδιού και στημένα.
  • Ρίχνουμε μέσα 4 αυγά χτυπημένα λίγο…λίγο λάδι…1 κούπα γάλα……2 κουταλιές σούπας σιμιγδάλι χοντρό…και 1 κομμάτι φέτα.( περ.250 γρ.)

Για το φύλλο

  • Μισό κιλό αλεύρι σκληρό
  • Λίγο λάδι
  • Λίγο αλάτι
  • 2.κ.σ.ξίδι και νερό όσο πάρει…
  • Ανοίγουμε 5 φύλλα….2 κάτω 2 στη μέση και ένα πάνω…
  • Λαδώνουμε ένα ταψί νο 38..

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ Ρουλα Λυρου

loading...
Συνέχεια Ανάγνωσης

ΑΛΜΥΡΑ

Πολύ αγαπημένες πίτες κασερόπιτες πολύ αφράτες, που λιώνουν στο στόμα !!!

Published

on

Κασέροπιτες για κολατσιό !!!

  •  ΥΛΙΚΑ -ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Σε λεκάνη μια μαγιά λιωμένη με ένα ποτήρι χλιαρό νερό και δυο κουταλάκια ζάχαρη.
  • Προσθετω ενα ποτηρι ηλιέλαιο και ένα χλιαρό γάλα δυο κουταλάκια αλάτι 700 γραμ αλεύρι για όλες τις χρήσεις .
  • Τα ζυμώνω.  
  • Αφήνω να φουσκώσει λίγη ώρα.
  • ΓΕΜΙΣΗ
  • γκούντα ρέγκατο λίγο πιπέρι ένα αυγό.
  • Ανοίγω την ζύμη βάζω γέμιση περνάω από πάνω αυγό αφήνω πάλι λίγο και ψήνω σε ταψί με λαδόκολλα στους 180 μέχρι να ροδίσει !!

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ Palmyra Aristou‎»

loading...
Συνέχεια Ανάγνωσης

ΑΛΜΥΡΑ

Κολοκυθόπιτα πεντανόστιμη με υπέροχη τραγανή κρούστα !!!

Published

on

Κολοκυθόπιτα πεντανόστιμη με υπέροχη τραγανή κρούστα !!!

Υλικά

  • 4 κούπες κολοκύθι τριμμένο και στραγγισμένο
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 κούπα γιαούρτι
  • 4 αυγά
  • 1/4 φέτα
  • 1/4 μυζήθρα φρέσκια
  • 1 κούπα κεφαλοτύρι ή ότι άλλο έχουμε
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο ή 4 φρέσκα
  • Λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο ή άνηθο
  • 2 κούπες αλεύρι φαρίν απ
  • Πιπέρι και λίγη ρίγανη.

Εκτέλεση

  1. Χτυπάμε πολύ καλά τα αυγά και στη συνέχεια προσθέτουμε το λάδι και το γιαούρτι συνεχίζοντας το χτύπημα.
  2. Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε όλα τα άλλα υλικά ανακατεύοντάς τα με το χέρι.
  3. Στρώνουμε σε μία λαδωμένη λαμαρίνα ομοιόμορφα το μείγμα, πασπαλίζουμε με λίγο τυρί από πάνω, και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 40 με 45 λεπτά….✓
  4. Εάν θέλουμε να είναι πιο παχιά η πίτα μας τη βάζουμε σε μικρότερο σκεύος.
    Εγώ τη ψήνω σε λαμαρίνα γιατί τη θέλω πιο λεπτή και με πιο τραγανή κρούστα…✓

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ Marina Hatzidaki

loading...
Συνέχεια Ανάγνωσης

Facebook

Advertisement

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Copyright © 2019 IGASTRONOMIE.GR | ALL RIGHTS RESERVED.